Blog Mobile Vikings

Jak usunąć historię przeglądania w telefonie?

Historia przeglądanych witryn może na Twój temat wiele powiedzieć. Jednak bez obaw. To nie będzie analiza mrocznych stron osobowości, lecz informacja o tym, jak powinno wyglądać usuwanie historii przeglądania w telefonie. 

Baner Trial

Nie musimy od razu stawiać znaku równości między przeglądanymi stronami a faktami, które lepiej przed bliźnimi ukrywać. To, czego szukasz w Internecie, to wyłącznie Twoja sprawa, pod warunkiem, że nie próbujesz przy tym łamać przepisów prawa ani naruszać dobrych obyczajów. Jednak urządzenia mobilne mają to do siebie, że mogą przechodzić z rąk do rąk, dlatego dla własnego spokoju lepiej usuwać z nich niektóre informacje. Takie jak historia przeglądanych stron. 

Zobacz także: Jak przenieść numer do Mobile Vikings

Co warto wiedzieć przed usunięciem historii przeglądania w telefonie?

Zanim zaczniesz krok po kroku zgłębiać informacje o tym, jak usunąć dane z historii telefonu, mały protip. Nie będziesz musiał tego robić, jeśli skorzystasz z trybu incognito. Działasz wówczas w trybie prywatnym i w historii urządzenia nie zapisują się adresy odwiedzanych stron. Nie będzie również żadnych fraz w wyszukiwarce, aplikacja nie zapamięta ciasteczek ani żadnych haseł. Co prawda, może to być nieco uciążliwe, ale przecież każdy Viking rozumie, co to znaczy ponosić ofiarę.

To była informacja na przyszłość, a teraz przejdziemy do sytuacji, że w pamięci telefonu masz sporo danych, o których nikt inny nie powinien wiedzieć, a pożyczasz lub oddajesz smartfon innej osobie. Co wtedy? Wtedy usuwasz wszystko z przeglądarki. Możesz zrobić to w dowolnym momencie, bez instalowania żadnych dodatkowych aplikacji, znajomości czarnej magii czy modłów do Odyna. To kilka prostych kroków, które mogą różnić się w zależności od tego, jakie oprogramowanie znajduje się w Twoim urządzeniu. Zanim zaczniesz działać, powinieneś również pamiętać o tym, żeby wszystkie naprawdę niezbędne informacje zgromadzić w bezpiecznym miejscu. Usuwanie historii w telefonie jest nieodwracalne, a odzyskanie zapisanych informacji – niemożliwe. Przywracanie ustawień fabrycznych w urządzeniu powoduje, że zostaje ono pozbawione wszelkich spersonalizowanych danych. 

Jak usunąć historię przeglądania?

Usuwanie danych wcale musi oznaczać pozbywania się niewygodnych informacji. Smartfon jest dziś na tyle wszechstronnym urządzeniem, że zapamiętuje Twoje zakupy, historię chorób, o których poszukiwałeś informacji, wysłane e-maile, hasła do kont. Przekazanie osobie postronnej tej wiedzy to ryzyko. 

O przywracaniu ustawień fabrycznych, czyli całkowitym resecie urządzenia, już wspomnieliśmy. W systemie Android to najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Wchodzisz w ustawienia telefonu, wybierasz „system” lub „ogólne” (w zależności od urządzenia), następnie opcję dotyczącą ustawień fabrycznych i gotowe. Dodatkowo możesz sprawdzić wyczyszczone ciasteczka w przeglądarkach, a następnie sprzedać lub przekazać swój telefon dalej. Dla bezpieczeństwa dobrze będzie dodatkowo nadpisać pamięć nowymi danymi po wykonanym restarcie. Wówczas nawet te dane, które mogły przetrwać w pamięci podręcznej urządzenia, zostaną skasowane.

Z kolei historia przeglądanych stron w zakładce „Safari”, dostępnej na telefonach iPhone (system IOS), może zostać wymazana poprzez użycie komendy wymazywania danych. Skorzystanie z tej możliwości pozwoli Ci usunąć ciasteczka, w których są dostępne zapisane hasła oraz ustawienia poszczególnych witryn, a także historię odwiedzanych stron internetowych. Komenda jest dostępna pod nazwą „usuń wszystkie dane/historię”. W urządzeniach działających w systemie iOS również możesz skasować listę połączeń i wiadomości tekstowych. Klikasz w symbol aplikacji „telefon” i poprzez opcję „ostatnie” wyświetlasz listę zrealizowanych połączeń. Wybierasz komendę „edytuj” i decydujesz, czy chcesz wymazać całą listę, czy tylko poszczególne połączenia. 

Czyszczenie historii lokalnej a czyszczenie synchronizacji w chmurze

Dokonując czyszczenia danych z telefonu działającego w systemie iOS lub Android, powinieneś być świadomy, że urządzenia powiązane są z usługą dostępną w chmurze, czyli wirtualną kopią naszych danych. Przy zmianie telefonu na nowy ma to wielkie znaczenie, bo cały backup możesz ściągnąć na nowe urządzenie. Jeśli jednak chcesz przekazać swój smartfon innemu użytkownikowi, warto zadbać o bezpieczeństwo danych. 

Android

W przypadku urządzenia na Androidzie najpierw musisz wykonać synchronizację konta Google, by nie stracić listy kontaktów, zdjęć czy filmów. Niestety, nie możesz liczyć na backup wiadomości tekstowych czy ustawień mediów społecznościowych oraz gier. Z systemu usuwasz również FRP, czyli Faktory Reset Protection. To funkcja, dzięki której telefon po restarcie można ponownie skonfigurować jedynie poprzez wcześniej używane na nim konto Google. By usunąć FRP, musisz się wylogować oraz odinstalować aplikację “Znajdź moje urządzenie”. 

Kolejny krok to ręczne usunięcie usług chmury Google z ustawień urządzenia. Warto także wylogować się ze wszystkich aplikacji należących do Google, by nikt później nie mógł przejąć do nich dostępu. Może zdarzyć się, że Twój telefon posiada wirtualne konto oferowane przez producenta (a nie usługodawcę, jak Google). Wtedy również należy go z takiego konta odpiąć. Jeśli po restarcie, wyjęciu karty pamięci oraz karty SIM, telefon będzie łączył się z innym adresem Google, oznacza to, że czyszczenie pamięci zakończyło się sukcesem.

iOS

Gdy masz iPhone’a, dane zapisywane są w chmurze iCloud lub za pomocą iTunes poprzez synchronizację telefonu z komputerem. By rozpocząć proces odłączania urządzenia, najpierw z jego pamięci usuń inne sparowane sprzęty, jak choćby asystenta głosowego. Nie musisz się martwić, że stracisz ustawienia. W trakcie usuwania parowania, kopia zapisuje się w chmurze i na pewno zostanie pobrana na kolejne urządzenie. Później wyłącz iMessage w ustawieniach telefonu. Ręcznie powinieneś także wylogować się z tych aplikacji, które wymagają dwustopniowej weryfikacji. To również mogą być potencjalne miejsca „wycieku” danych. Ostatnie, co powinieneś zrobić, to skorzystać z polecenia wymaż całą zawartość i ustawienia, a następnie sprawdzić, czy telefon zniknął z urządzeń przypisanych do Twojego konta Apple.

Bez względu na to, czy masz w telefonie bardzo prywatne informacje, czy nieszkodliwe fotografie, ktoś inny zawsze może zrobić z nich użytek. Dlatego przed sprzedażą urządzenia zadbaj o czyszczenie pamięci telefonu nieco bardziej uważnie niż o wymianę folii na wyświetlaczu czy odszukanie oryginalnego pudełka. Tyle samo czasu poświęć na usunięcie danych również wtedy, kiedy będziesz chciał telefon wyrzucić. Nikt nie wie w czyje ręce może wpaść jako elektrośmieć w jednym z wielu ekoportów.